O spoločnosti
O spoločnosti
s 52 a.s. bola založená v roku 2000. Názov pochádza z najznámejšieho výrobku Slivovica - 52% obsah alkoholu .
Aktuality a novinky
Prečítajte si najnovšie informácie o našich aktivitách, novinkách a nových službách, ktore sme pre Vás pripravili.
História liehovarníctva
Presvedčivé dôkazy pre predchodcu destilačnej techniky sú z Írska a Škótska z 11. storočia.
Destilácia
Technický termín destilácia pochádza zo slovných základov „ dis = oddelenie“a „ stillo = po kvapkách“.
Pravý ovocný destilát
Obsahuje ovocný destilát resp. lieh konkrétneho druhu ovocia z ktorého je príslušným technologickým procesom vyrobený a vodu.
Všeobecné obchodné podmienky
Stiahnite si naše aktuálne všeobecné obchodné podmienky vo formáte PDF.
Blog o ovocných destilátoch
Zaujímavé informácie a postrehy Ing. Juraja Borgulu zo sveta pravých ovocných destilátov.
Destilácia
Technický termín destilácia pochádza zo slovných základov „ dis=oddelenie“a „ stillo=po kvapkách“.
Proces destilácie ako celku možno stručne a výstižne charakterizovať nasledovne:
a.) rozdrvené, rozomleté a vykvasené ovocie sa zahrieva
b.)
vzniknuté alkoholové pary sú vedené potrubím do chladiča, kde sa následne kondenzujú
c.)
získaný alkohol sa nazýva destilát
Aby sme však získali kvalitný destilát, je nutné tento proces zopakovať – t.j. robiť destiláciu dvakrát.
Hlavný význam pri destilácii má jej samotná regulácia a riadenie teploty.
Moderná technika prispieva k tomu, aby boli sledované veličiny merané a regulované veľmi presne, lebo len týmto spôsobom môžu byť minimalizované hlavné nedostatky.
Všeobecným a hlavným cieľom je, aby bola reprodukovateľná základná kvalita destilátu.
Avšak len samotná vyspelá technika ešte nevyrobí žiadny destilát. Destilát je produkt, ktorý obsahuje viacero komponentov resp. ich komplexov. Spôsob, akým jednotliví destilatéri určujú súhru jednotlivých faktorov, vytvára nakoniec charakter, zvláštnosti a nezameniteľnosť tejto jedinečnej tekutiny.
Dosiaľ neexistuje žiadna relevantná technika, ktorá by vedela ohodnotiť vnemy (chuť, vôňu, hladkosť destilátu, atď.) a tak jemný postreh a schopnosť človeka vnímať senzorické vlastnosti zostávajú naďalej nenahraditeľné.
Pravý ovocný destilát sa skladá výlučne z prirodzených východiskových produktov a významnou mierou závisí na kvalite ovocia. Technika môže pritom destilatéra iba „podporiť“, aby sa kvalita prvotného materiálu udržala v optimálnej miere. Moderné techniky pri mletí či lisovaní ovocia, odkôstkovávaní, regulované kvasenie, automatizované a optimalizované destilačné aparatúry sú spravidla výkonné a vysoko efektívne, nie sú však zárukou vzniku špičkového produktu. Iba dobrý odborník vie ovplyvniť kvalitu destilátu súhrou vyššie spomenutých okolností.